Chai taart met Swiss merengue botercreme en gezoute caramel

Mijn chaitaart bij Het theeza(a)kje
Mijn chaitaart bij Het theeza(a)kje
   Begin februari werd ik gebeld door Hidde van Het Theeza(a)kje met de vraag of ik iets zou kunnen betekenen voor hun. Dolenthousiast zeg ik "ja!" Want thee en taart gaat samen net zoals pindakaas en jam (volgens de Amerikanen dan want ik heb deze combinatie nog niet helemaal kunnen waarderen). En of wij dan bij elkaar kunnen komen om het te bespreken. Well duh! Tuurlijk kan dat! 

   In mijn hoofd vormen zich inmiddels duizenden ideeën over hoe ik iets zou kunnen betekenen. En natuurlijk hoe ik een goede indruk kan achterlaten. Met taart natuurlijk! Maar het moest natuurlijk wel een bijzondere taart zijn. Niet de gangbare smaken en combinaties maar iets wat ik erbij vond passen. Al snel begon ik aan theesmaken te denken. Welke thee vindt ik lekker, met welke thee zou ik een combinatie kunnen maken enz. enz.

   Toen kwam mijn favoriete thee in mijn gedachten: chai. Deze kruidige en geurige Indische thee is heeeeerlijk! Voor een goeie kop kun je mij voor wakker maken, echt waar. Die kruiden melange is verrukkelijk en kan makkelijk omgezet worden in taart vind ik dan. Ik maak nu al jaren mijn eigen chai melange en deze gebruikte ik ook voor de taart. Op zoek naar inspiratie kwam ik deze chaitaart van WifeMamaFoodie tegen. Deze versie is glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dus ging ik aan de slag met het recept en kwam al snel achter dat ik veel ingrediënten niet in huis heb. Winkels dicht en dus besloot ik er totaal iets anders van te maken maar de smaakcombinaties te behouden. Dus hieronder mijn eigen recept voor een chai taart. 


Chai taart met Swiss meringue botercreme


Voorbereiding           Baktijd              Totaal tijd

20 min                  40 min               60 min


Ingrediënten cake

 • 250 gr cakemeel
 • 1 1/2 tl backing soda
 • 1 tl azijn 
 • 2 tl kaneel, gemberpoeder, anijspoeder, nootmuskaat
 • 5 gemalen kardemon peultjes 
 • 1/2 tl zout
 • 125 gr roomboter
 • 150 gr suiker
 • 2 el zonnebloemolie
 • 2 eieren
 • 1 tl vanille aroma
 • 250 ml melk

De cake

   Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Beboter een springvorm van 20 cm.

  Doe de boter en suiker in een kom en klop het romig. Pak een andere kom en doe daar de droge ingrediënten in behalve de baksoda. Meng ze goed door elkaar. Meng de melk en vanille door elkaar en zet apart. Als de boter/suiker mix goed romig is, voeg je de olie toe totdat deze goed opgenomen is. Daarna voeg je de eieren één voor één toe. Zet je mixer op gemiddelde snelheid. Voeg om en om meelmix en melkmix toe. Doe de baksoda en azijn mengen en voeg langzaam toe aan je deeg.
   Giet het mengsel in de vorm en plaats het in de over voor ongeveer 40 minuten.

Botercrème en gezoute caramel

   Ondertussen kun je alvast beginnen met je botercrème. De boter is uit de koelkast en begint lekker op kamer temperatuur te komen. Je volgt het recept voor Swiss merengue (deze komt heel snel te staan op mijn blog). En om het net dat beetje extra chai smaak te geven, doe je de kruiden die je voor de cake gebruikt hebt bij de suiker tijdens het opwarmen. Niet teveel want anders overheerst het (tenzij jij dat lekker vindt).

   Zet je potje gezouten caramel (hier komt ook snel het recept van, i promiss) in warm water zodat ie dun is om over de taart te kunnen doen.

Assembleren van de taart

   Je hebt de verschillende elementen klaar staan: de cake, de chaithee, de botercrème, de caramel en verse vruchten (citrus vruchten doen het goed met de kruidige smaak van de cake) om het af te maken.

   Snijd de taart in drie plakken. Besprenkel je chaithee over de eerste plak. Doe er een laagje botercrème op. Tweede laag cake en weer besprenkelen met thee. Laag botercrème en de laatste plak cake erbovenop. Als je een echte zoetekauw bent, doe je er naast de laagjes botercrèmes ook caramel ertussen.

   Smeer de taart in met botercrème en leg het even een half uurtje in de koelkast zodat de botercrème wat steviger wordt. Druip de caramel bovenop de taart met een paar druppels die naar beneden gaan. Spuit wat toefjes hier en daar en hou een halve cirkel in gedachten. Plaats je fruit tussen de toefjes. Serveer het op een mooie schaal of taartstandaard en lekker eten!
Dit gebeurt er dus als je vergeten bent dat ook nog caramel erop wilde doen ;P
Dit gebeurt er dus als je vergeten bent dat ook nog caramel erop wilde doen ;P


   Et voila! Chaitaart met swiss merengue botercreme en caramel! Maak het lekker je eigen taart van, doe er meer of minder kruiden in, wel caramel of juist niet, maak nieuwe combinaties. Het blijft een kwestie van smaak. Ik vond hem heerlijk en ik hoop jullie ook. Smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0