Hoe duur is een bruidstaart?

De verschillende onderdelen van de bruiloft zijn al bijna helemaal rond, de locatie is gereserveerd, fotograaf gekozen die helemaal bij jullie past, kleuren die jullie te gek vinden enzovoort. De details die de dag zullen maken, komen nu aan bod. Welke bloemen gaan jullie kiezen, komt er een fotobooth en natuurlijk welke taart past bij ons.
Een van de leukste onderdelen is de taart want jullie mogen proeven (duh) en jullie zullen ook ontdekken wat er allemaal mogelijk kan zijn! Het kiezen van een bruidstaart is een belangrijk onderdeel van de bruiloft en kan bijdragen aan de gehele sfeer van jullie grote dag. Jullie vragen jullie waarschijnlijk af: "Hoe duur is zo'n te gekke bruidstaart?" Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de taart, de complexiteit van het ontwerp, de gebruikte ingrediënten, de werklocatie en de bezorgkosten.

Grootte

De grootte van de taart is evenredig aan de prijs. Hoe meer gasten er zijn bij het taartmoment,  hoe groter en dus ook prijziger de bruidstaart wordt. De prijs zal heel erg variëren per bedrijf. Sommige bedrijven hanteren een startprijs, anderen hanteren een prijs per persoon. Ikzelf hanteer een startbedrag van 550 euro’s. Dit is dan een bruidstaart voor ongeveer 50 personen. Wensen jullie een kleinere bruidstaart,  dan zal de minimale prijs alsnog 550 euro zijn.  Dit doe ik omdat ik alleen werk en dus maar een bepaald aantal bruiloften per jaar kan voorzien.

Ontwerpkosten

Foto van handen die droogbloemen boeket arrangeren
Fotocredits | @marioruizphotography

Een ander belangrijk aspect dat de prijs van een bruidstaart beïnvloedt,  is het ontwerp. Als jullie een eenvoudige taart met minimalistische versieringen wensen , zal de prijs lager zijn dan wanneer er voor een taart gekozen wordt met ingewikkelde suikerbloemen, eetbare bloemen, handgemaakte details, echte bloemen of meerdere lagen. Al deze onderdelen kosten nou eenmaal veel tijd, kennis en kunde en daardoor zijn deze ontwerpkeuzes ook duur.  Ook zijn materiaalkosten gestegen afgelopen jaren en worden deze kosten ook weer doorberekend naar de klant. Vaak wordt er per uur gewerkt aan een ontwerp, dus hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe meer uren eraan worden besteed. 

Ingrediënten

Fotocredits | @antoimettemurier
Fotocredits | @antoimettemurier

Iedereen heeft afgelopen jaar meegemaakt hoeveel de inflatie invloed heeft gehad op de prijs van ingrediënten. Dit is in het bakkers vak helaas niet anders. Ook de gebruikte ingrediënten zijn van invloed op de prijs van een bruidstaart. Bijvoorbeeld, een taart gemaakt met biologische ingrediënten zal duurder zijn dan een taart gemaakt met conventionele ingrediënten.  Ook goede kwaliteit van ingrediënten hebben invloed op de prijs. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten zoals vanille, chocolade, fruit. Ikzelf wil daar geen compromis in doen omdat het zo groot van invloed is op de smaak. Sommige producten zijn nou eenmaal duurder dan andere en dit zal je terugzien in de prijs en ook in de smaak.

Werklocatie

Fotocredits | @marioruizphotography
Fotocredits | @marioruizphotography

De locatie waar je je bruidstaart laat maken, speelt een grote rol in de prijs. In grote steden zijn de kosten over het algemeen hoger dan in kleinere steden. Daarnaast kunnen de huur van de werkruimte, de kosten van de grondstoffen en de transportkosten ook variëren van locatie tot locatie.

 

Een ander belangrijk verschil is of jullie de taart bij een klassieke patisserie laten maken of bij een taart ontwerper. Bij een klassieke patisserie zullen de kosten vaak lager zijn dan bij een taart ontwerper, omdat deze vaak niet per se gespecialiseerd zijn in het maken van bruidstaarten. Hun specialisatie ligt vaak bij klein gebak, viennoiserie en dergelijke. Een taart ontwerper, zoals ik, is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van bijzondere taarten zoals bruidstaarten of evenement taarten. Dit is echt een belangrijk detail dat niet veel mensen zich realiseren. . Kijk en onderzoek dus goed waar jullie je bruidstaart laten maken. Willen jullie een uniek ontwerp op maat maken? Dan is een taart ontwerper wellicht een beter idee dan een reguliere patisseriezaak.

Bezorgkosten

Tot slot spelen de bezorgkosten ook een rol. Hoe verder de bruidstaarten bezorgd moeten worden, hoe hoger de kosten. Bepaalde bedrijven kiezen er juist voor om alleen in de regio te bezorgen waardoor de bezorgkosten relatief laag zullen zijn. Andere bedrijven bezorgen overal en zullen de kosten variëren. Meer kilometers betekent hogere bezorgkosten. Ikzelf bezorg de bruidstaarten overal. Het maakt niet uit waar en hoe ver het is.  In de regio Nijmegen, zullen de kosten rond de 25 euro zitten. Mijn Prijs per kilometer is  0,55 cent. Het aantal kilometers is de reis heen en terug.

Conclusie

De prijs van een bruidstaart varieert dus sterk, afhankelijk van de grootte, het ontwerp, de gebruikte ingrediënten, de locatie en de bezorgkosten. Bepaal voor jullie zelf wat de waarde is van deze verschillende onderdelen en ga vooral op onderzoek uit. Er is zoveel leuks te ontdekken in de wereld van taart en taart ontwerp!

 

Wil je meer weten over mijn bruidstaarten? Kijk dan vooral verder op mijn website onder het kopje Bruiloft!

Reactie schrijven

Commentaren: 0